Hur fungerar auktionerna?

Hur kan jag delta i en auktion?
För att kunna delta i en auktion krävs det att du är inloggad på ditt konto och har uppgett ett användarnamn för auktionerna. Ifall du redan har skapat ett konto, men ännu ej valt ett användarnamn, kommer du bli ombedd att uppge ett när du lägger ditt första bud.

Användarnamn för auktioner
Efter att du lagt ett bud kommer ditt användarnamn visas för alla i budhistoriken. Denna kan du se genom att trycka på länken som anger antalet hittills lagda bud.

Hur man lägger ett bud på en auktion
Alla vill vinna, men bara om priset är det rätta. Vi råder dig att bjuda det högsta belopp som du är villig att betala för en produkt, eftersom du trots detta faktiskt kan betala mindre än så. Allt eftersom auktionen fortskrider jämför vi ditt bud med de av andra budgivare. När någon bjuder över dig lägger vi automatiskt ett bud åt dig upp till det högsta budet som du har angett. Ditt bud ökar endast i de steg som krävs för att behålla positionen som högsta budgivare (detta förklaras mer i detalj nedan). För varje bud som läggs under auktionens sista minut, förlängs auktionstiden med en minut.

Automatisk budgivning
Vårt automatiska budgivningssystem gör budgivningen bekvämare för dig eftersom du inte behöver logga in och lägga ett nytt bud varje gång någon bjuder över dig.
När du lägger ditt bud anger du det högsta beloppet som du är villig att betala för produkten. De andra budgivarna kan inte se ditt maxbud. Vi lägger automatiskt bud å dina vägnar beroende på det nuvarande högsta budet. Vi bjuder bara så mycket som behövs för att se till att du förblir den med högst erbjudande eller för att uppfylla reservationspriset, upp till ditt angivna maximala belopp. Om en annan budgivare lägger samma maxbud eller högre kommer vi att meddela dig så att du kan placera ett nytt bud. Ditt högsta bud hålls hemligt tills den överskrids av en annan budgivare.

Exempel:
Det nuvarande budet på ett objekt är 100 kr. Johan är det högsta budet, och har lagt ett maxbud på 120 kr på produkten. Hans högsta bud är hemligt för andra medlemmar. Lovisa ser produkten och väljer att lägga ett maxbud på 150 kr. Lovisa blir därmed den högst bjudande. Johans bud ökas till hans maximala belopp, 120 kr. Lovisas bud är nu 130 kr. Vi skickar Johan ett mejl om att han har blivit överbjuden. Om han inte höjer sitt högsta bud vinner Lovisa auktionen.

Jag vill ändra mitt bud
Du kan öka ditt högsta bud när som helst. Detta gör du genom att bjuda en högre summa. Om du önskar sänka ditt högsta bud gäller särskilda regler.

Öka ditt högsta bud
Du kan öka ditt högsta bud när som helst innan auktionen har avslutats. För att göra detta klickar du på "Lägg bud" på produktens sida och placerar ditt nya maxbud. Du kan inte placera ett lägre maxbud. Se nedan hur du gör om du vill sänka eller avboka ditt bud. För att granska de högsta bud du placerat går du till ”Mitt konto”. Gå till "Mina automatiskt högsta bud" till vänster på sidan. Nästa sida visar information om alla dina budgivningar.

Sänka ditt högsta bud
Det är inte möjligt att sänka sitt högsta bud. Du kanske kan återkalla ditt bud, emellertid är ett bud bindande och medlemmar är endast tillåtna att återkalla sina bud under särskilda omständigheter.

Kan jag återkalla eller avbryta mitt bud?
När du lägger ett bud på vidaXL ingår du i ett bindande avtal. Det är möjligt att återkalla ett bud innan auktionen har avslutats, men bara i undantagsfall. Vänligen kontakta vår kundtjänst för mer information.
Särskilda omständigheter:
• Du gjorde ett misstag när du skrev in ditt bud, till exempel 500 kr istället för 50 kr.
• Produktens beskrivning förändrades avsevärt efter att du lagt ditt bud.

Mina bevakade auktioner
På auktionens sida kan du välja att bevaka en auktion genom att trycka på länken ”Lägg i bevakningslista” som du finner under budgivningsknappen.

Auktionsregler

  • Bara nya produkter
  • Fri frakt – 14 dagars öppet köp
  • Inga extra auktionsavgifter
  • Auktioner börjar på 10 kr

Jag har vunnit en auktion
Gå till din kundvagn och köp varan du har vunnit. Du måste slutföra din beställning inom 3 dagar.

Observera att du inte kan köpa samma artikel, såvida du inte har slutfört auktionen som du har vunnit.

Jag har vunnit en produkt, men är inte längre intresserad av att köpa den
Ett bud hos vidaXL anses vara ett ingått avtal och du är skyldig att köpa produkten. Om du känner att du har ett giltigt skäl för att inte köpa objektet kan du kontakta oss och förklara din situation. Om vi inte är överens om att avbryta transaktionen och du inte betalar för objektet kommer en anmärkning läggas till på ditt konto. Om du får för många anmärkningar på ditt konto inom en kort tidsperiod kan ditt konto komma att stängas ner.

 


 Bilaga/bilagor

Allmänna auktionsvillkor