outdoor furniture material guide

Så väljer du det bästa materialet på utemöbler

Vad är det viktigaste att tänka på när man köper utemöbler? För att inreda en plats som känns som hemma är stil en viktig faktor eftersom det återspeglar aspekter av din personlighet. Komfort är också avgörande, liksom hållbarheten på alla möbler. Materialet på utemöblen är dock egenskapen som förenar alla dessa faktorer.

Om du undrar vad det bästa materialet för utemöbler är rekommenderar vi att du tittar på ett antal faktorer, inklusive väder, rengöring och underhåll och pris. Du måste tänka på det bästa materialet för utemöbler som är vattensäker och robust beroende på var de ska stå, och väderförhållanden.

Vi kan dela upp alla inredningsartiklar som krävs för att skapa ett mångsidigt utomhusutrymme i två kategorier: möbler och tillbehör. De viktigaste möblerna du behöver är bord, stolar (eller matgrupper), utesoffor eller solstolar och tillbehör som parasoller, dynor eller förvaringsalternativ

 

Väderbeständiga utemöbler: en guide till att hitta det bästa materialet

Säsong efter säsong bibehåller väderbeständiga utemöbler sitt utseende och sin robusthet. Du behöver vattensäkra utemöbler om du till exempel bor i ett fuktigt område med mycket regn. Det beror på att fuktiga omständigheter kan leda till att dina trämöbler ruttnar och försämras, vilket är ett stort problem som inte bara förstör dina fina utemöbler utan också utgör en hälsorisk. Om du bor i ett fuktigt område och ändå föredrar trämöbler kan det vara ett bra alternativ att välja behandlat trä till dina utemöbler.

Beroende på vilket utemöbelmaterial du väljer kan luftfuktighet också orsaka rost och korrosion, samt skevhet (en förändring i form) på dina möbler. Pulverlackerat stål är till exempel ett fuktbeständigt material för utemöbler. 

Om du inte är säker på vilken typ av utemöbler du ska välja eftersom du bor i ett varmt klimat kan du välja UV-beständiga utemöbler för alla väder. Exponering för solen under en längre tid kan göra att dina möbler bleks, spricker eller blir spröda. För att undvika ett sådant scenario, är syntetiska rotting-/korgmöbler ditt bästa alternativ, eftersom det är ett av de bästa alternativen för utemöbler för alla väder. 

Vissa möbelmaterial, å andra sidan, kan stå emot solen men är obekväma på grund av överhettning (som metallmöbler). Om du inte vill vidröra varma metallmöbler i sommarvärmen kan behandlade uteplatsmöbler i vara ett bättre alternativ. Låt oss inte glömma blåsiga förhållanden; se till att dina utemöbler är tillräckligt tunga för att motstå elementen samtidigt som de förblir stabila.

 

Vilken typ av utemöbler är mest hållbara?

Metall är utan tvekan det mest hållbara utemöbelmaterialet. Tack vare sin styrka tål det de flesta väderförhållanden och kan användas för att skapa innovativa möbeldesigner. Metall kan också enkelt kombineras med andra material (såsom trä eller glas) för att skapa en elegant inredning.

Trä är ett annat utmärkt alternativ för hållbara utemöbler. Dina utemöbler har olika underhållskrav beroende på träslag. Akaciaträ är exempelvis ett populärt val, men det tål inte väderelementen lika bra som teak.

Trädgårdsmöbler i plast kanske inte passar varje estetik, men det svarar definitivt på frågan om vilka utemöbler som är mest hållbara. Plast erbjuder också stor flexibilitet, eftersom det kan göras i vilken form, storlek eller färg som helst. Låt oss ta en närmare titt på fördelarna och nackdelarna med var och ett av dessa fina utemöbelmaterial.

 

Utemöbler i korg och rottingmöbler utomhus

Vi rekommenderar utemöbler i syntetisk rotting som är otroligt väderbeständiga, lätta att rengöra och miljövänliga. Jämfört med naturlig korg och rotting är den syntetiska formen av detta utomhusmaterial utformat för att klara av en mängd olika väderförhållanden samtidigt som det är superenkelt att underhålla och ser identiskt ut med sin naturliga motsvarighet. Väderebeständiga rotting/korgmöbler som är gjorda av syntetisk polyetenharts är inte bara fina, utan erbjuder också en hel rad fördelar. Du kan till exempel ha kvar denna typ av syntetiska rottingmöbler utomhus i solen eller i fuktiga förhållanden utan att vara rädd för att de försämras. 

Rotting/korg är dessutom färgfast, lätt att rengöra och lätt, vilket är perfekt om du bor någonstans med lite vind. Väderbeständig rotting/korg är det finaste materialet för utesoffor eller loungeset, liksom snygga utomhustillbehör som fina lyktor eller korgar, tack vare dess naturliga utseende och färg.

*Skötsel och underhåll: Dammsug dina rottingmöbler utomhus regelbundet med hjälp av ett borstmunstycke för att avlägsna damm från sprickorna, och torka rent med en oljebaserad tvål.

wicker and rattan garden furniture

 

Klassiska trädgårdsmöbler i trä

Vi kan inte låta bli att falla pladask för utemöbler i trä. Trädgårdsmöbler av trä uppskattas för sin tidlösa skönhet och är vanligt att se i trädgårdar. Trädgårdsmöbler i trä behöver en del underhåll om du vill njuta av det i många år framöver. Det perfekta träslaget för utemöbler är ett träslag som tål effekterna av sol och regn. 

Mjuka träslag som furu och cederträ är populära, men de måste tryckbehandlas och underhållas regelbundet. Hårda träslag, å andra sidan, är bättre val för exempelvis solstolar eller utemöbler. På grund av sin höga naturliga oljehalt som gör det vattenavvisande, är teak ett av de bästa alternativen. När de inte används rekommenderar vi att du skyddar utemöbler i trä mot regn- eller solskador genom att förvara dem inomhus eller använda möbelöverdrag, oavsett hur robust träslaget är, för att se till att det ser ut som nytt under en lång tid.

*Skötsel och underhåll: För att skydda trädgårdsmöbler från väderelementen är allt du behöver göra att applicera ett tunt lager olja eller vax på regelbundet och rengöra med tvål och vatten.

wooder garden furniture

 

Är utemöbler i metall det bästa valet?

Utemöbler i metall är extremt hållbara och kan användas år efter år. Vissa metaller är bättre för utemöbler än andra, beroende på klimatet och hur du använder dem. Pulverlackerat rostfritt stål är till exempel mer motståndskraftigt mot UV-strålning än järn. Men om du bor i ett blåsigt område och vill skapa en mysig cafékänsla i din trädgård kan ett robust caféset i vara det rätta valet.

Metall är ett bra val för hållbara utemöbler, men det har ett par nackdelar. Du måste kolla upp den optimala vikten på dina utemöbler. De ska inte vara för tunga (om de är tillverkade av smidesjärn, till exempel). För att undvika det kan lätt aluminium vara det bästa materialet att välja. Andra metaller, såsom rostfritt stål, är korrosions- och rostbeständiga; detta material kan vara svaret på frågan om vilka utemöbler som är mest hållbara.

*Skötsel och underhåll: Om du väljer utemöbler av metall behöver du bara hålla dem rena genom att torka av dem med vatten och mild tvål regelbundet.

metal garden furniture

 

Utemöbler i plast: ser ut som nya, säsong efter säsong

Utemöbler i plast växer i popularitet av alla de rätta skälen. Detta utemöbelmaterial är till största delen tillverkat av polyeten (PE), som är både starkt och lätt. Eftersom materialet möjliggör ett brett utbud av estetiska val kan du skapa många olika typer av trädgårdsinredningar, från modern till bohemisk stil.

Utemöbler i plast är beständiga mot nedbrytning och värme, så du behöver inte göra något för att hålla dem säkra. Om du till exempel väljer stapelbara plaststolar kan du förvara dem inomhus när de inte används eller när det blåser ute.

*Skötsel och underhåll: En snabb avtorkning med med tvål och vatten då gör att dina plastmöbler ser ut som nya länge.

plastic garden furniture