Köpguide för soffbord: hur man väljer den perfekta

När du utformar ett vardagsrum finns det flera delar som behöver din uppmärksamhet. Till exempel en soffa som ger all komfort du behöver, en fåtölj för dina avkopplande stunder och en bra Tv-bänk. Sen har vi den fashionabla mattan som binder ihop allt. En möbel som ofta förbises är soffbordet. Så hur väljer du det bästa soffbordet?

Ditt soffbord  är möbeln som binder ihop vardagsrummet. Ditt soffbord kombinerar perfekt stil med verktyg. Det är där du lägger ditt kaffe, favoritbok, TV-fjärrkontroll och din telefon, och det kan till och med ge komforten av en TV-middag.

Behöver du ett nytt soffbord? Då rekommenderar vi att du går igenom vår guide om hur man köper ett soffbord. Läs allt du behöver veta om att göra det perfekta valet!

 

Se till att du väljer rätt dimensioner

Varje möbelköp börjar med mätningar. Eftersom soffbord är den andra halvan av din soffa eller fåtöljer, måste deras mätningar matcha. Normalt måste ett soffbord vara lika högt som soffan, eller upp till 5 cm lägre än sätet. Högre soffor ber om högre soffbord, särskilt när du har ett rikt socialt liv. Denna inställning erbjuder mer komfort för att placera drycker på soffbordet.

När du tänker på vilken storlek soffbord du ska köpa, är dess höjd inte den endadimensionen att tänka på. Som nämnts tidigare måste ditt soffbord matcha din soffa, särskilt i längd. Beroende på soffans storlek bör bordet vara två tredjedelar av sin längd. På så sätt säkerställer du en praktisk användning av soffbordet, från varje sida av soffan.

Var uppmärksam på att lämna tillräckligt med utrymme runt den. Standarddimensionen som ger bekvämt utrymme för cirkulation kräver 30 till 45 cm mellan soffan och bordet. Samtidigt, om du har ett TV-stativ som motsätter sig soffbordet, måste du överväga ett avstånd på 60 till 76 cm mellan dessa två. Denna placering skapar tillräckligt med utrymme för god cirkulation och definierar vardagsrummet som luftigt men också kompakt.

Att mäta den möbellayout du redan har är superviktigt för att få det perfekta soffbordet. Lika viktigt är tabellens form eftersom olika former ser ut och känns annorlunda.

 

Vad är den perfekta soffbordsformen för dig?

Detta beror helt på hur resten av ditt rum ser ut. Om du till exempel har barn rekommenderas att välja runda eller ovala soffbord. De är barnvänliga, men ser också fantastiska ut samtidigt som de skapar någon form av mysighet som rektangulära tabeller inte kan. Runda och fyrkantiga bord passar fantastiskt i ett mindre rum, vilket ger illusionen av mer djup.

Istället, om du letar efter ett soffbord som matchar ett vuxen vardagsrum, kan du leka med alla olika former och stilar. Rektangulära och ovala soffbord är rätt val för större rum och installationer. Lägg till ett stort rektangulärt bord framför din imponerande soffa, eller arbeta med en uppsättning med 2 eller 3 bord för mer visuell påverkan.

Material & stil

Det stora valet av soffbord kan göra dig förvirrad när du försöker hitta den perfekta. Trä  är fortfarande ett av de mest populära valen i soffbord eftersom det är ett tidlöst material. Det finns många detaljer som gör ditt köp unikt. Satsa på klassisk mahogny för en mer traditionell inredning eller välj ett mango- eller teak-soffbord för ett bohemiskt utseende. När du gillar trähantverk, välj vintageartiklar eller bord av återvunnet trä.

Om du ska till en modern inredning eller en industriellt inspirerad, finns det gott om alternativ. Det finns glas, metall, glasfiber  eller  marmor. Dessa material ser fantastiska ut i soffbord och möjliggör kreativa inställningar. Men kom ihåg att soffbord i glas eller metall med vassa hörn är mindre säkra när barn leker. Om du har husdjur, leta efter ett bord med en lätt att rengöra yta.

Sen finns det läder, sammet, till och med  siden.   Ja, du kan ha ett sammetssoffbord eftersom dessa dyrbara tyger kan förvandla ett vanligt bord till fokuspunkten i ditt vardagsrum. Beroende på designen passar sådana bord olika stilar, från retro och bohemiska, till moderna (för läder). Som ett plus kan de ge det eklektiska humöret till ditt rum, så populärt idag.

För att bestämma rätt färg för ditt soffbord, ta en titt på din befintliga inredning. Du kan experimentera med olika nyanser, för att betona fördelarna med rummet. Soffbord i glas och marmor är en stor framgång i mörkare rum eller skandinavisk inredning. Naturliga nyanser fungerar i alla möjliga kombinationer, medan mörka toner matchar en klassisk eller retro stil.

 

Soffbordets funktionalitet

Kom ihåg att det perfekta soffbordet inte bara är underbart utan också praktiskt. Prova till exempel en med ett inbyggt lagringsalternativ. Vissa har hyllor och lådor, praktiska för förvaring av fjärrkontroller och andra saker du vill hålla nära medan du är i sittplatsen. Andra soffbord har hjul, så du kan enkelt flytta runt dem. Nu när du vet hur du väljer det perfekta soffbordet, upptäck våratoppval nedan.