Topptips för att välja den perfekta fåtöljen

Att välja rätt fåtölj är ett mycket personligt och viktigt val eftersom det ska vara en bekväm plats där du varva ner efter en lång dag. För att göra beslutet lite enklare har vi satt ihop en lista med tips som hjälper dig att göra det bästa valet! 

 

Var ska man börja när man väljer en fåtölj

För att förstå hur man väljer en fåtölj börjar vi med att granska din nuvarande möbelinställning. Börja med måtten på rummet var fåtöljen ska placeras. Skapar du en mysig hörna i ditt sovrum eller vill du ha din fåtölj i ditt vardagsrum? Se till att stolens storlek passar utrymmet perfekt. Ett enkelt sätt att testa detta är att klippa ut formen från ett papper och lägga den på marken. Det bör finnas tillräckligt med utrymme runt stolen, så att den kan andas.

Men hur väljer man den där accentstolen? Om du letar efter ett riktigt blickfång finns det flera saker att tänka på. Läs mer nedan!

 

Hitta din stil

Det första steget är att se till att fåtöljen passar perfekt i din inredningsstil. Ta reda på vilken stil som fungerar bäst med din befintliga design eller kan skapa en fin kontrast.

En fåtölj kan användas för att komplettera inredningsdetaljer – en bohemisk stol i ett ljust hörn eller en stol i Chesterfield-stil framför en öppen spis.

Om du är intresserad av den eklektiska trenden, välj en fåtölj som är motsatsen till din nuvarande inredningsstil. Industriella fåtöljer kan matcha en lantlig design, medan en fladdermusfåtölj utstrålar en romantisk atmosfär i rummet.

Välja fåtöljfärg

När du har bestämt dig för syftet, formen och materialet på din stol är det dags att överväga färgen också! En stark färg gör din stol till rummets mittpunkt, medan en neutral färg kompletterar andra möbler.

Om du vill att fåtöljen ska sticka ut, kan vi ge några tips på hur du väljer en accentfärg för din fåtölj. Tänk på ditt utrymme, belysningen och golvet. Satsa på något djärvt – en cool färg för ljusare utrymmen, bredvid ett träbord eller en neutral vägg. En fåtölj i varm färg fungerar bättre i ett litet utrymme, eftersom ljusare toner hjälper till att öppna upp utrymmet. På så sätt kan du lägga till accentdekorationer för att få det att poppa.

 

Stoppade fåtöljer

När du köper en ny fåtölj är det viktigt att välja ett material som fungerar för dig.

  • Om du har husdjur, välj ett tyg som är enkelt att rengöra.
  • Satsa på ett slitstarkt tyg med tvättbara kuddar om du har barn
  • Läder är ett mycket elegant val. Högkvalitativt läder förblir trevligt över tid.

Tänk på hur din fåtölj kommer att användas. Andra materialalternativ är mjuka tyger såsom linne eller polyester. Är din nya fåtölj stjärnan i vardagsrummet? Välj sammet eller ull.

Stolens bas kan också bidra till dess utseende. Medan alternativen är obegränsade, tänk på den perfekta kombinationen för din fåtölj. En träbas ger den ett elegant utseende, medan en metallbas passar i en modern stil. Tjocka stolsben är charmiga, men tunnare fungerar bäst i ett begränsat utrymme och passar med en bohemisk eller skandinavisk stil.

 

Styla en fåtölj

För en inbjudande och mysig atmosfär är den perfekta fåtöljen bara början. Att styla det snyggt är viktigt. Para ihop den med ett fint soff- eller sidobord. Det är praktiskt och uppmärksammar din lilla sitthörna.

Lek med olika texturer för mer djup. Var inte rädd för att vara kreativ och lägg till en kontrasterande filt på den. Välj ett bohemiskt mönster, en geometrisk form eller en ullfilt för högre mysfaktor.

Om utrymmet tillåter, para ihop fåtöljen med en golvlampa. Lampans placering fungerar inte bara av praktiska skäl, utan skapar också ett varmt, inbjudande utseende.

När man försöker hitta den perfekta stolen undrar många om fåtöljen ska matcha soffan. Olika texturer och material ger djup till rummet, så experimentera med objekt som inte matchar. Om din soffa är mindre texturerad, välj en fåtölj som har livliga mönster för att lysa upp platsen. Ha skoj att välja material. Blanda och matcha olika stilar & tyger men tänk på helheten.

Med så många fåtöljidéer för ditt vardagsrum kan det verka lite överväldigande att hitta den rätta för dig. För att göra det bästa köpet, följ våra tips om hur du väljer rätt fåtölj. Vi inbjuder dig också att kolla in vårt urval av fåtöljer nedan och hitta din nya stol.