Hur man väljer matbord

Ditt matbord är hjärtat i vardagsrummet och att köpa ett eller byta ut det behöver din fulla uppmärksamhet. Så om du undrar hur du väljer ett matbord borde du tänka på bordets syfte.

Matbordet är en viktig möbel - mysiga måltider med din familj, en plats att arbeta, planera din nästa semester eller träffa dina vänner. Funktionalitet är avgörande när du väljer form på ditt matbord för att säkerställa en bekväm användning under många år framöver.

Ett matbord kan vara en stor investering. I denna köpguide hittar du mer information om hur man väljer material till matbordet. För att säkerställa att den passar din stil, följ våra tips om hur man väljer matbordets färg.

 

Rätt storlek

Storlek är nyckeln när man tänker på hur man väljer rätt matbord för ditt utrymme. Var uppmärksam på vad ditt utrymme har att erbjuda, för att skapa en balanserad matplats. Ett stort matbord kan få ditt utrymme att se trångt ut, medan ett för litet inte är praktiskt.

För att ta reda på hur man väljer matbordstorlek måste du tänka på layouten i ditt utrymme. Se till att bordet passar din matplats och lämna utrymme att ta sig runt. Standard är att ha 100 cm runt varje stol för en öppen design. Gå igenom följande storleksguide för att hitta ditt bord, runt eller rektangulärt:

  • En diameter på 120 cm rymmer 4 personer
  • En diameter på 150 cm eller 180 cm är perfekt för 6 personer
  • En diameter på 240 cm har gott om plats för 8 personer.

Vi rekommenderar att du tar dig tid att visualisera bordet i ditt utrymme. Använd målartejp eller andra möbler för att blockera det utrymme som din matgrupp kräver. Se hur det känns i storlek och gör rätt mått. Om du har begränsat utrymme kan du överväga att välja en mindre men utdragbar. Dess form är också viktig för en bra passform, så låt oss ta reda på vilket typ av matbord som är bäst för ett litet utrymme.

 

Hur man väljer matbordets form

De flesta av oss undrar vilket matbord som är bäst, runt eller rektangulärt? Formen är estetiskt relevant, men den definierar också den komfort du får. Tänk på att rätt bord måste erbjuda 55 till 60 cm bordsutrymme för varje sittplats. Om ditt matbord normalt ska rymma 3 personer men ibland rymmer fler, prioritera din dagliga komfort.

Ett runt eller ovalt bord skapar en mer intim atmosfär och det är perfekt för mindre sammankomster. Dessutom passar det perfekt till ett mindre utrymme för en lätt och luftig stämning. För att förbättra funktionaliteten, välj ett som kan förlängas.

Rektangulära eller fyrkantiga matbord är de mest populära av goda skäl. De fungerar bäst i större rum, erbjuder mer utrymme och blir en mittpunkt. De djärva linjerna fungerar till din fördel när du vill uppnå en imponerande matplats.

 

Matbord & stolar

När det gäller att välja ditt matbord och stolar har du två alternativ:

  • Köp en matgrupp - matchande stolar till ditt bord för att passa stil och storlek. Detta säkerställer en perfekt balans och en korrekt sittposition.
  • Var kreativ: mixa och matcha! Att använda olika stolar till ditt bord skapar en unik utstrålning. 

För att lösa förvirringen såsom vilka stolar passar mitt matbord, börja med att säkerställa minst 30 cm mellan din bordsskiva och stolsitsen. På så sätt passar stolar med armstöd under bordet när de inte används. Tänk också på att varje sittande person behöver 60 cm plats för att äta på bordet. När du undrar hur många stolar som passar ditt matbord, använd den här beräkningsmetoden för att få rätt svar.

Vi rekommenderar att du använder bänkar för rektangulära bord, men också för ovala bord. De gör att rummet känns rymligare och får fler sittplatser. Matbänkar är mycket populära idag och kan komplettera många stilar - från modern till traditionell, minimalistisk till bohemisk.

 

Detaljer att tänka på

När du vill göra en smart investering i ett tidlöst matbord finns det flera andra saker att ta hänsyn till. Ett utdragbart matbord är alltid ett utmärkt val om du har ett begränsat utrymme. Detta gäller både runda och rektangulära bord och erbjuder en enastående lösning för tillfälliga sammankomster. Var bara uppmärksam på bordets tjocklek - cirka 2,5 cm - när du väljer dina stolar.

Var uppmärksam på det material som används till ditt nya matbord. Välj hållbara material såsom trä eller återvunnet trä. Marmor eller konstmarmor är ett utmärkt alternativ för ett reptåligt matbord. Glasbord är våra favoriter om du behöver mer naturligt ljus i ett mörkare rum. Tveka inte att experimentera med metall - en blandning av metall och trä eller bara metall kan göra din matplats till en kreativ plattform.

Bordstöd påverkar också bekvämligheten när du sitter. En piedestal fungerar bäst på ett runt eller fyrkantigt bord, vilket resulterar i mer benutrymme. Välj tunnare ben för ditt medelstora, rektangulära bord men utforska också andra alternativ om du har gott om utrymme.

Även om det tar lite tid att hitta det perfekta matbordet, se till att följa vår guide om hur du väljer ett matbord som passar din livsstil.