Köpguide för matbänk – tips för att hitta den perfekta bänken

Vill du skapa den perfekta matsalen att njuta av med dina nära och kära? Att hitta den perfekta sittlösningen är inte ett enkelt jobb. Det finns många saker att tänka på – din rumslayout, passformen, designpreferenser och många andra. Men vad sägs om en matbänk?

Vår guide är här för att hjälpa dig att lära dig att välja den perfekta matbänken. En matbänk är rätt alternativ för en trendig matsal. Med en stor comeback de senaste åren är bänkar fantastiska! Mångsidiga och rymliga, de erbjuder gott om utrymme och är lämpliga för alla inredningsstilar.

Ändå finns det många aspekter att vara uppmärksam på innan du gör ett köp. Titta på dina sittbehov och välj en för att rymma din familj & vänner. För att säkerställa en balanserad matstil visar vi dig hur du väljer färg på din matbänk. Svart är tidlöst, men kompletterar det din bohemiska look? Bänkar är praktiska och coola, och de måste också vara bekväma. Så att välja rätt matbänkmaterial är också viktigt, eftersom det finns så många alternativ ssom trä eller stoppade. Låt oss hitta den rätta åt dig!

 

Hur man väljer den perfekta matbänken

Innan vi går in på detaljer bör du veta varför du kommer att älska din nya matbänk:

  • En bänk hjälper dig att spara – få mer sittplatser för mindre pengar! Detta är en kostnadseffektiv lösning som kan ersätta 2 eller 3 stolar.
  • Oklanderlig mångsidighet.  Bänkar finns i olika typer och former, vilket gör att du kan vara kreativ när du designar din matplats.
  • Ät med stil!  Matbänkar är snygga och moderna men räknas också som en tidlös lösning!

Nu när du vet varför du ska skaffa en matbänk, låt oss se vilken som är perfekt för dig. Att göra mätningar är din utgångspunkt. Att köpa ett fördefinierat bänkset är det enklaste sättet. Du behöver bara mäta ditt utrymme och se till att lämna tillräckligt med utrymme runt det.

Om du vill köpa en bänk till ett befintligt matbord, var uppmärksam på hur lång din matbänk ska vara. Se först till att bänken är i linje med bordets kant. Här har du möjlighet till en extra lång matbänk när bordet tillåter det.

Ta hänsyn till bordsbenen – en piedestalbas bidrar till gott om plats, medan bordsbenen ger mindre frihet. Om du vill ha bänken under bordet, bör den vara minst 10 cm kortare än måtten mellan bordets ben.

När du hanterar begränsat utrymme definierar dina matbänksmått hur praktiskt det faktiskt blir. Om din layout kräver att du placerar bänken mot en vägg, se till att ryggstödshöjden passar befintliga arrangemang. Detta inkluderar vägghyllor, väggklockor eller fönsterbrädor.

Glöm inte att planera framåt! Bedöm dina sittbehov och välj rätt längd på din bänk. För att rymma dina nära och kära, känn till att den rekommenderade sitsbredden för en vuxen: 60 till 80 cm.

 

Vilken matbänk fungerar bäst för dig

Ditt matbord måste passa din bänk perfekt för att säkerställa den perfekta matlayouten. För att förstå vilken som är rätt för dig, titta på några av de tillgängliga alternativen:

  • Instoppade matbänkar
  • Bänkar i full längd
  • Bänkar med eller utan ryggstöd
  • Matbänkar för hörn

Du undrar om en matbänk ska få plats under ett bord. Beslutet är ditt, baserat på dina tillgängliga utrymmes- och stilinställningar. En instoppad matbänk ser mysig ut och erbjuder mer sittplats, samtidigt som den kan stoppas in när den inte används. Vår rekommendation är att para ihop den med ett piedestalbord för mer benutrymme.

Vill du veta hur mycket ett bord ska hänga över en bänk? Bordet ska överlappa bänken med 10 till 12 cm. Denna regel fungerar bäst med bänkar i full längd, vilket garanterar hög komfort medan du sitter. En bänk som är längre än bordet tillåter inte en nära position till plattorna, samtidigt som den upptar standardbänkdjupet på 60 cm.

En rygglös bänk tar alltid mindre plats och passar under bordet, för bra utrymmesoptimering. De ger intrycket av ett öppet utrymme och lyser upp din matplats. När du söker mer komfort är en bänk med ryggstöd för dig. Placera den i en större matsal och låt den bli en mittpunkt.

Hörnmatsbänken är en bra lösning på en mysig inredning. Matcha den med några fina fåtöljer, beroende på din utrymmestillgänglighet. Vi rekommenderar att du använder piedestalbord eller ovalformade bord.

Den eleganta matbänken du förtjänar

Estetiken i din matsal är något att tänka på innan du köper en bänk. Det breda utbudet av material skapar möjlighet att uppnå en bra stil. När du köper en matbänk med ryggstöd, kolla in i snygga ytor. Tygklädseln är det bekväma valet, medan sammet eller konstläder kan uppgradera din matplats till något lyxigt.

För en mer lättillgänglig stil, välj trä- eller rottingbänkar och tillbehör med färgglada kuddar. När det gäller färg, prova toner som sticker ut. Tänk på hela matplatsen när du bestämmer dig för ett färgschema. Om du har en minimalistisk inredning kommer en svart bänk bredvid neutrala toner att stjäla rampljuset. För en varmare stil, välj jordnära toner med färgaccenter.

Att ha en matbänk i din matsal kan vara ett av de bästa besluten. De är mångsidiga och praktiska, hjälper till att spara utrymme och låt oss vara ärliga, de ser fantastiska ut. Analysera dina behov och utrymmestillgänglighet och följ våra tips om hur du får den perfekta matbänken.