Köpguide för barstolar – hjälpsamma tips

Under de senaste åren har vi sett att det är populärt med en köksbar. Den kan vara formad som en köksö, diskbänk eller en riktig bar. Populariteten har uppmuntrats beroende på hur mycket en hemmabar passar vår nuvarande livsstil. Det är en plats med stor mångsidighet, oavsett situation. Njut av en snabb frukost, arbeta hemifrån eller hjälp dina barn med läxorna.

Men hur väljer man en barstol till sitt kök? De perfekta barstolarna måste vara bekväma, matcha din inredningsstil och vara barnvänliga. Tack vare dess design blir barstolar ett riktigt blickfång i ditt kök. Fortsätt läsa vår guide om hur du väljer rätt barstolar och hitta den perfekta lösningen för ditt hem.

 

Så här väljer du rätt mått på dina barstolar

Till skillnad från matstolar och bord som finns i standardmått, har barstolar och diskbänkar olika höjder och storlekar. Så för att göra det bästa valet, börja med att ta mätningar. För att förstå vilken höjd ska barstolar vara, måste vi ta en titt på de mest populära barstolarna:

  • Bänkstolar – med en normal höjd på 60 till 66cm
  • Barstolar – efter standard barmått på 71 till 83cm
  • Extra höga barstolar – superhöga stolar som når en höjd på 86 till 101 cm.

Barstolar har olika höjder, vilket definitivt kommer att påverka komforten du får när du sitter. Mät därför baren, diskbänken eller ön i förväg. En bänkstol passar bra när den paras ihop med en diskbänk som är 90 cm hög. Om du vill ha den autentiska barupplevelsen hemma, välj barstolar och matcha dem med en köksö som har en höjd på 104 till 110 cm. Du kan också välja superhöga barstolar för din imponerande diskbänk som mäter upp till 111-119 cm.

Tänk på hur du planerar att använda din hembar för att ta reda på hur höga barstolarna ska vara för din diskbänkshöjd. Den enklaste regeln att komma ihåg när du väljer rätt höjd på dina barstolar är att hålla det genomsnittliga avståndet på 25-30 cm från din stolssits till botten av din diskbänk.

 

Vilken typ av barstolar passar ditt hem?

Barstolar finns i många olika utföranden. Låt oss nu prata komfort. Beroende på vilken typ av stol du väljer får du en annan typ av sittkomfort.

Rygglösa barstolar är ideala för mindre utrymmen, eftersom du enkelt kan ställa dem under disken. Även om det är ett av de mest populära valen kan den rygglösa pallen vara lite obekväm när man sitter längre perioder.

Snurrbara pallar är ett bra alternativ till tunga barstolar, vilket möjliggör en mycket praktisk funktionalitet. Dessutom kommer snurrbara barstolar definitivt att skydda dina golv från den ständiga rörelsen hos vanliga pallar.

För att lägga till en känsla av stil och komfort, välj barstolar med armstöd. Dessa är perfekta för en lång lunch, särskilt när du har barn. Ta det ett steg längre och välj stoppade barstolar, om elegans är vad du letar efter.

Detaljer som är viktiga när du letar efter de perfekta barstolarna

Att välja rätt höjd på dina nya barstolar är mycket viktigt men en annan aspekt att ta hänsyn till är antalet pallar du behöver. För att veta hur många barstolar du behöver, tänk på antalet personer du vill få plats med.

Ta sedan en titt på din diskbänk eller köksö. Dess längd kommer att avgöra hur många barstolar som du får plats med. För att en vuxen ska sitta bekvämt bredvid varandra måste du ha gott om utrymme runt stolen. Överväg att ha 66 till 76 cm mellan mitten av en pall och mitten av den som placeras bredvid den.

 

Material

När du har bestämt vilken typ av barstol det är dags att välja ett material. Beroende på din föredragna stil kan vissa material passa bättre än andra. Metallstolar är supermoderna och fungerar bra i en industriell eller modern inredning. Träbarstolar är varmare och lättare att styla – plus att de passar alla inredningsdetaljer. Rotting och korgstolar är också ett utmärkt val. De är lätta och praktiska, och utstrålar en bohemisk känsla i ditt kök.

 

Stil & färg

Bör dina barstolar matcha dina matstolar, kanske du undrar?  Det finns ingen regel och din stilpreferens är det enda som betyder något. Blanda och matcha, för en kreativ look som du kan njuta av varje dag. Kom bara ihåg att dina barstolar och matstolar bör ha några gemensamma detaljer. 

Detsamma gäller färgen på barstolarna. Beroende på klädseln kan du vara kreativ och arbeta med konstläder eller olika tyger, i färger som matchar din befintliga inredning. Lys upp din inredning med neutrala färger samtidigt som du använder starkare nyanser i resten av köket. Du kan skapa ett visuellt stimulerande utseende genom att kombinera trä- eller rottingstolar med några färgglada stolar.

Med allt detta i åtanke är du bara ett klick från att hitta de perfekta barstolarna. För mer inspiration, ta en titt på våra favoritbarstolar nedan.