artificial Christmas tree

Köpguide för konstgjorda julgranar

Julen står precis runt hörnet, vilket innebär att det är dags att dekorera ditt hem inför julen! Eftersom julen kretsar kring julgranen är det värt att göra lite research innan du köper en julgran.

Julgranen är förknippad med glädjen att dekorera den. Det är därför det är så viktigt att skaffa rätt gran - den hjälper dig att komma i stämning! För att göra det ännu mer speciellt uppmuntrar vi dig att sätta en personlig prägel på din festliga inredning. Naturligtvis kan du också göra ett litet DIY-projekt (Do It Yourself), t.ex. handgjorda dekorationer till granen. Men om du vill ha en riktigt unik julgran, har du också många alternativ somd kan göra själv. Förutom din kreativitet behöver du bara några hantverksmaterial och verktyg.

Vad föredrar du, en äkta eller en konstgjord julgran? Om du vill använda din gran i flera år framöver utan att oroa dig för att den förfaller eller barrar, välj en konstgjord julgran.  Den bästa tidpunkten att köpa en konstgran är nu. Ta din tid och bestäm dig för rätt form, höjd och stil. Vi har satt ihop den här köpguiden för julgranar för att hjälpa dig att ta det bästa beslutet.

 

Hitta den perfekta, platsbesparande konstgranen eller gör din egen

Att välja rätt konstgran är ingen enkel uppgift. Du vill att den ska vara imponeraned, men också passa i ditt rum. Julgransformen är också relevant, eftersom den avgör hur din dekorering ser ut. Som tur är, kommer vår storleksguide att hjälpa dig hitta det bästa trädet.

De flesta ställer sin julgran i vardagsrummet. I det här fallet, påverkar rummets layout och nuvarande dekoration storleken och höjden på den perfekta granen. Sedan ska vi diskutera höjden, såväl som julgranens form.

Du kan välja en kortare julgran, 120 cm hög, eller välja en som är upp till 240 cm. Om den är för kort, ser den för liten ut i ett stort vardagsrum. En julgran på 230 cm kan bara se bra ut i ett rum som har högt i tak. Var uppmärksam på vilken storlek som passar perfekt i ditt rum. 

Det finns olika former som du kan välja mellan när det gäller en konstgjord julgran: 

 • Pennformad julgran - välj den här när du vill spara golvutrymme.
 • Smal julgran - passar utmärkt i mindre rum när den dekoreras med små tillbehör, för en minimalistisk inredning.
 • Fullstor julgran - en bra idé för alla typer av interiörer.
 • Upp-och-nedvänd julgran - ditt val om du vill sticka ut! 

types of artificial Christmas trees

Kan jag tillverka min egen julgran?

Det kan du, och vi uppmuntrar dig att göra det! DIY-julgranar är supertrendiga alternativ till vanliga granar. Det bästa med att skapa en DIY-julgran är att det inte finns några gränser. Med de material och förnödenheter du har tillgång till kan du använda din fantasi för att bygga den mest unika och intressanta granen.

 

DIY-julgran - gör din egen julgran 

Att tillverka sin egen julgran kan vara en superkul aktivitet för dig och din familj. Föreställ dig att du sitter med en kopp varm choklad, omgiven av massor av pysselmaterial och försöker hitta på det mest innovativa och otraditionella trädet. Låter kul, eller hur?

Vi kan ge dig några tips om du är osäker på var du ska börja. En DIY-julgran kan tillverkas av... i princip allt du kan tänka dig: ballonger, grenar, band, pallar, böcker, fjädrar och så vidare. 

Så länge din skapelse har formen av en julgran är du redo. De två största fördelarna med detta otraditionella koncept med DIY-julgranar som vi vill lyfta fram är att det är ett både platsbesparande och kostnadseffektivt val. 

Till exempel kan din DIY-gran vara så stort eller litet som du vill. Du kan till och med göra en för varje rum i huset om du känner dig alltför festlig. Sedan behöver du några förnödenheter och verktyg för att få jobbet gjort. Troligen har du redan de flesta av dem. Men vi har också en mer detaljerad lista.

 

Förnödenheter och verktyg som du behöver för att göra din egen DIY-julgran

Förnödenheter: 

 1. Julkulor- och dekorationsmaterial
 2. Konst och hantverk
 3. Tyger, textilier, band, skosnören 
 4. Papper, grenar, pallträ, pinnbrädor och till och med en stege i trä som du enkelt kan dekorera.
 5. Allt annat du kan tänka dig!

Verktyg:

 1. Sax, nål och tråd
 2. Vanligt lim, eller limstift till din limpistol
 3. En såg, om du arbetar med trädgrenar eller andra träbitar
 4. En hammare eller andra hårdvaruverktyg kan också vara praktiskt

 

DIY julklapp

 • Steg 1

  Ta två kartongark och skär dem till önskad storlek för din kartongjulgran. Rita en julgransliknande form på var och en.

 • Steg 2

  Använd en sax, en kniv eller en linjal och skär genom kartongen efter granens form. För att få ett fint snitt, använd det verktyg som är mest exakt.

 • Steg 3

  Uppifrån och ner och nedifrån och upp, skär varje form på mitten, precis innanför kanten.

 • Steg 4

  Använd färg eller liknande för att måla varje kartong.

 • Steg 5

  Kombinera de två kartongbitarna genom snitten.

 • Steg 6

  Då är du är klar med din kartongjulgran! Gör det sista med glitter och andra dekorationer.

Hitta den bästa färgen och leta efter din konstgran eller DIY-julgran

Den traditionella julen har en grön julgran som mittpunkt. Detta får oss att tänka på riktiga granar samtidigt som det är superlätt att dekorera. Det är en klassiker, och det förblir vårt bästa val eftersom den liknar en riktig julgran.

Konstgjorda julgranar har utvecklats med tiden, så vi har många andra intressanta alternativ. För att fira vintern, välj en vit julgran. Den är elegant och snygg, och du kan använda kreativa dekorationer. Din konstgjorda julgran finns också i andra livfulla färger, vilket hjälper dig att fylla hemmet med en festlig atmosfär.

 • Blå julgranar är magiska med silverdekorationer
 • Rosa julgranar med gyllene ornament kommer definitivt att stjäla rampljuset
 • Röda julgranar kommer att förvandla hela ditt hem till ett festligt drömland
 • Gyllene julgranar blir något riktigt speciellt.

Å andra sidan behöver DIY-julgranar ingen introduktion: de kommer att lysa var du än placerar dem. En julgran som är tillverkad av ballonger blir vackert rum, samtidigt som den håller den festliga inredningen på den minimalistiska sidan. Om du väljer att tillverka en icke-traditionell DIY-julgran av riktiga grenar limmade ovanpå varandra, kommer du att skapa en vacker, rustik-inspirerad look. Bokmalar älskar en julgran skapad av staplade böcker. 

 

Gör något speciellt: Julgransbelysning och pynt

När du har valt färg, mått och stil börjar det roliga: klä julgranen! Nu behöver du integrera granen i din inredning.

Det finns massor av kreativa alternativ för att göra din julgran riktigt vacker. Välj julgransbelysning, välj flera julgransljus som också fungerar som passa med din DIY-julgran. De finns i olika former och ljusfärger, se till att ditt val fungerar bra med julgranens färg och stil.

Du kan köpa ljusslingor separat eller välja en julgran som redan är pyntad. Dessa är energisnåla, och du slipper leta efter belysning. Oavsett vilken typ av gran du väljer behöver du en julgranskjol. På så sätt döljer du granens bas med något festligt. Improvisera och välj en DIY-trädkjol, ur en presentlåda eller till och med en kjol i konstpäls. 

Det sista steget för julgransdekorationer är att skaffa rätt julgransprydnader och julgranskulor. Här är alternativen obegränsade. Fantastiska färger, uppfinningsrika former med jultema eller till och med personliga kulor. Valet är ditt, se bara till att skapa en balanserad juldekor. Om du väljer en DIY-julgran, kom ihåg att less is more – vissa typer av DIY-träd behöver färre dekorationer än traditionella. 

 

Julgransmagi: det ligger i detaljerna

En gran är vacker och skapar en härlig julstämning, men man vill också ha den där specifika julgransdoften. När du väljer en riktig gran skapar doften en speciell och mysig atmosfär i ditt vardagsrum. Eftersom en riktig gran inte alltid är ett alternativ, välj en realistisk konstgjord julgran eller gör din egen DIY-gran. För att få den speciella julgransdoften, glöm inte julgransdoftande prydnader, ljus eller husdofter av tall.

När det gäller julgransmaterial är de vanligaste PVC och PE. PVC-julgranar är ett populärt val eftersom de också är budgetvänliga. De har lurviga grenar och ser rika ut, och du behöver inte oroa dig för barr.

PE-julgranarna har 3D-barr som ser lika verkliga ut som de naturliga. Tillgängliga för högre priser, PE-granarna återskapar formen av ett riktigt träd. Du kan använda dem i åratal.

interior with Christmas Tree