Köpguide: tips för att välja en schäslong

Vid första anblick är en schäslong en bekväm detalj i ditt vardagsrum, sovrum eller hemmakontor men om man tittar på allt som en schäslong representerar är det mycket mer. Från 1600-talet, när fransmännen populariserade möbeln, är schäslongen som vi känner den idag ett tecken på elegans och lyx.

Denna möbel kallas även vilsoffa, schäslongen har över tid anpassats och utvecklats till att vara lämplig för utomhusbruk. Den har tidigare varit mer av en kontorsmöbel, men efter tid tagit sig in i våra hem. Vissa personer undrar hur man väljer rätt schäslong. I den här köpguiden kommer vi att diskutera alla aspekter att tänka på för att hitta rätt loungesoffa.

 

Olika typer av schäslonger – hitta din egna

Schäslongen har en fascinerande historia, den har utvecklats och förändrats med tiden men varför är schäslongen så populär? Den erbjuder komforten av en soffa, men dess mindre storlek gör den lämplig för alla layouter. Dess olika stilar gör det möjligt för en schäslong att matcha alla typer av inredning, från klassiska till moderna. De mest populära är:

Den armstödslösa schäslongen – utan armstöd – denna typ av schäslong har ett ryggstöd i ena änden. Enkelheten i design tillåter olika sätt att placera den. Den passar i princip var som helst, även längs en vägg när du vill spara utrymme. Ryggstödet kan vara justerbart, vilket gör den superbekväm för läsning eller filmmaraton.

Schäslongen med ett armstöd – eller viktorianen – denna schäslong blir stjärnan i ditt rum. Dess enda armstöd går längs ryggstödet och når halvvägs ner i loungestolen. Ställ den mot en vägg för att spara utrymme. 

Schäslong med två armstöd– speciellt tillverkad för att ligga på, denna schäslong är perfekt för ditt vardagsrum. Dess avslappnade läge tillåter inte bara avkopplande stunder framför TV:n utan den är också perfekt för eftermiddagslurar.

Dubbel-ändad loungefåtölj – även känd som Recamier, den har två upphöjda ändar. Även om det inte är det bästa alternativet för att ligga bekvämt, kommer Recamier att stjäla rampljuset var du än ställer den.

Hur du stylar och placerar din schäslong

Nu när du känner till de tillgängliga alternativen för att köpa en schäslong, är styling nästa steg. En schäslong är inte svår att styla och integrera i ditt interiör.

Även om det är en imponerande möbel på egen hand, fungerar den bra i de flesta rum. Om du funderar åt vilket håll din schäslong bör stå kan du börja med att överväga rummets cirkulationsflöde. Placera schäslongen på en lugn plats och låt den skapa ett intimt hörn. Beroende på typen av schäslong kan den passa bra mot en vägg eller framför ett fönster, bredvid ett soffbord.

När man väljer en schäslong utan armstöd blir det ganska naturligt hur man placerar en schäslong. Välj en balanserad loungestol och kombinera den med din modulsoffa. Om du inte vet hur du väljer vänster eller höger modulsoffa när du placerar den, tänk på var du vill att hörnet av soffan ska vara. Vänd den mot ingången eller en annan mittpunkt – TV, öppna spis – för ett inbjudande och luftigt utrymme.

För att designa ett bekvämt utrymme för avkoppling, överväga ditt rums layout för att ta reda på vilken sida schäslongen ska vara på. Normalt kan dess rygg- eller armstöd blockera rummets flöde och fungera som en skiljevägg. Så välj att placera den mot en vägg eller mindre cirkulerat område. Lämna tillräckligt med utrymme för åtkomst och styla den med en golvlampa eller ett sidobord.

 

Vad är min stil? - rätt färg & material

Låt oss nu prata lite om de detaljer som gör skillnad när du väljer en schäslong – material, färg och stil. Baserat på din befintliga inredning har du många alternativ att välja bland.

Om du gillar rena minimalistiska linjer eller industriella vibbar väljer du neutrala färger för din schäslong. Välj en som involverar enkla ben med få eller utan utsmyckningar, eller en soffa med en metallram. När det gäller material kan läder eller mocka göra susen, oavsett färg.

Älskare av en romantisk franskinspirerad stil kommer att njuta av att lägga till en schäslong i sitt hem. Stoppade stolar med detaljerade ben eller armar är rätt val, särskilt i ljusa färger. Satsa på sammet – det finns inget bättre. När vi vill lysa upp rummet på ett lyxigt sätt rekommenderar vi levande färger.

De som uppskattar ett klassiskt, tidlöst tillvägagångssätt bör överväga en Chesterfield-inspirerad schäslong. Detta eleganta alternativ fungerar bra i alla möjliga färger, så länge det följer rummets flöde. Linneklädsel är också bra, särskilt tillsammans med dess rikt detaljerade ben.

Beroende på hur ofta du använder din schäslong, bör du överväga den stil du gillar men också hållbarhet när du väljer material. Silke, sammet, mocka eller läder, dessa material är underbara, men behöver omfattande skötsel. Mikrofiber och polyester erbjuder hög komfort och är lätta att underhålla, om du har barn eller husdjur, eller helt enkelt älskar att sitta i din schäslong dagligen. För att hitta fler alternativ som tillfredsställer dina behov när du väljer rätt schäslong inbjuder vi dig att upptäcka våra favoriter nedan.