Hur man väljer de perfekta matstolarna

Varje hörn av ditt hem är viktigt. Ditt hem är ett uttryck för vem du är och bör erbjuda ultimat mysfaktor och komfort.

Din matplats är särskilt viktig, och det är även dina matstolar. Det är här du delar måltider med dina nära och kära, är värd för middagsbjudningar eller äter långa helgfrukostar. Därför bör matstolarna vara bekväma och eleganta. Med detta i åtanke kommer vi att ge nödvändiga tips i denna köpguide, för att hjälpa dig att välja rätt matsalsstolar.

 

Var inte rädd för att mixa & matcha

Det enklaste sättet att skapa en matplats är att köpa en matgrupp. Denna lösning svarar på alla problem men framför allt frågan "hur matchar man ett matbord och stolar". Detta är dock inte det enda sättet. Ditt matbord behöver inte nödvändigtvis matcha dina stolar. Tvärtom har du all frihet att använda unika möbler i ditt matrum genom att köpa stolarna separat. Tveka inte, lek med olika typer av stolar till matbordet.

Men bör alla matstolar matcha? Den enda regeln du behöver följa när du oroar dig för att skapa en balanserad inredning är att hålla ett gemensamt element som förenar helheten. Du kan välja matstolar med armstöd som är superkomfortabla och kombinera dem med bänkar, pallar eller sidostolar. Dessutom behöver dina stolar inte vara en del av ett set. Kombinationer av trä- eller rottingstolar med stoppade sitsar kan ge värme till din matplats. 

 

Välj rätt mått för dina matstolar

När det gäller stil kan du använda din kreativitet och unika personlighet för att skapa den perfekta matplatsen. Att ha komfort i åtanke är den första aspekten att tänka på innan du köper matstolar. Standardmatstolens mått bör noga följa de vanliga bordsstorlekarna. Matstolens sitthöjd är cirka 45 cm, medan standardbordshöjden når 76-77 cm. Om du har att göra med ett skräddarsyt bord eller stolar, kom ihåg att tillåta 30 cm från stolens säte till bordsskivan. Detta bidrar till gott om plats för dina knän.

Ett annat relevant mått att tänka på är armstödens höjd. Matstolar med armstöd följer standardmatstolens mått på 18 cm, från armstödet till bordsskivan. Eftersom stolarna är betydligt större bör de passa under bordet för platseffektivitet.

Nästa sak att tänka på är stolens bredd. Standardmåtten varierar mellan 45 och 50 cm. För att korrekt bedöma hur många stolar du kan få plats runt bordet lämnar du upp till 15 cm mellan stolarna för armbågsrum. På så sätt kan alla sitta bekvämt vid bordet, medan din matinställning ser mysig men luftig ut. Uppenbarligen, när du hanterar begränsat utrymme, kan du lägga till några pallar eller en matbänk för att verkligen lösa ditt problem. Ett annat plus kommer från de oändliga stylingmöjligheterna du får när du bestämmer dig för att mixa & matcha dessa.

 

Alla älskar en snygg stol

Låt oss nu komma till den roliga delen – att välja de perfekta matstolarna baserat på utseende. Att hitta rätt stolar kan vara överväldigande på grund av det stora valmöjligheterna där ute. Du behöver inte gripas av panik, du måste bara dela upp det i:

  • Material som används till dina matstolar
  • Färg på stolarna som passar din inredning
  • Stil som passar din designsmak

Matstolar är designade i olika material. De mest populära är tillverkade i trä, metall eller är stoppade. Trämatstolar är bekväma och hållbara, de matchar en klassisk design men fungerar bra med moderna ytor. Det bästa med dem är mysfaktorn som de tar med sig till bordet.

Metallstolar kan paras ihop med flera stilar – från industriella till franskinspirerade romantiska vibbar. De är ålderslösa och superlätta att rengöra och kan ibland användas utomhus.

Som förväntat är stoppade matstolar definitionen av komfort. Med dess stora utbud av klädsel passar de i alla möjliga inredningar.

När det gäller färg, lek med olika tyger och material och se vilka mönster som matchar din önskade inredning. Du kan alltid välja neutrala färger och lägga till några vågade nyanser eller mönster.

Som nämnts tidigare behöver dina matstolar inte matcha. Vi rekommenderar att du bedömer den allmänna atmosfären i din matsal och försöker blanda några olika stilar. För mer inspiration, ta en titt på våra favoritmatstolar nedan.